Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας των Βοριζίων με επιστημονική μέθοδο χωρίς συναισθηματισμούς και ανακρίβειες




Γράφει ο Γιώργος Δαμιανάκης*
    


Την  Κυριακή  το πρωί βρέθηκα στην  αίθουσα εκδηλώσεων των Βορριζίων, προσκαλεσμένος από τον καλό φίλο Νίκο Καργάκη να καταθέσω ότι ιστορικά στοιχεία έχω από την περίοδο της τουρκοκρατίας  για το χωριό.
Επίσης ένα περιληπτικό σημείωμα,  για το πέρασμα του  Δαμιανάκη Κοσμά (Γκιαουροκοσμά)  και του πατέρα μου Δαμιανάκη  Μιχάλη (Γκιαουρομιχάλη)  στρατιωτών από τα οχυρά Μεταξά ΡΟΥΠΕΛ το 1940 . Ακόμη από τη συμμετοχή του πατέρα μου στη Μεγαλειώδη Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο  το 1941 και από την πλούσια αντιστασιακή δράση του την περίοδο  της Κατοχής 1941-‘44 στο Πετροκεφάλι και όχι μόνο.
Παρακολούθησα όλη την εκδήλωση από τις 11:00 ως 15:30, όπως όλοι  οι παρευρισκόμενοι. Από τους επίσημους, εκτός των  χωριανών, μέχρι τέλος ήταν ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Αρμουτάκης, ο αντιδήρχος Γ.Μαυράκης ,ο περιφεριακός συμβουλος  Λάμπρος Καμπουράκης κ.ά.
που ζητώ συγνώμη αν δε τους  είδα ή δεν τους γνωρίζω. Τα θέματα της εκδήλωσης με τους ομιλητές  ήταν :
1)     Τα Βορρίζα τη μέρα της Μάχης στο Τραχήλι 15-8-’43, από την  παιδαγωγό  Μαρία Ι. Χατζηδάκη.     
2)     Το ολοκαύτωμα του χωριού 26-8-’43,  από την κοινωνιολόγο Όλγα Γ. Χαραλαμπάκη .          
3)     Ανέκδοτο υλικό από τα γερμανικά και ελληνικά αρχεία την περίοδο 1940-’41 από τον ιστορικό  Γεώργιο Καλογεράκη.
4)     Γερμανικές επανορθώσεις από τον δικηγόρο(Βορριζανό γαμπρό) Γεώργιο Καρτσωνάκη, καί
5)     Κατάθεση ονομάτων, γεγονότων και προτάσεων, που αφορούν την ιστορία του χωριού.
Υπεύθυνοι συντονιστές της εκδήλωσης  ήταν ο εφοριακός Νίκος Καργάκης, ο γνωστός συν/χος εκπαιδευτικός και λογοτέχνης  Κωστής Καργάκης, ο ηχοσυντονιστής Αλέκος Καλεμάκης και άλλοι.  Η διαδικασία της εκδήλωσης και η περιποίηση, άψογη από όλες τις πλευρές.
Αξίζουν συγχαρητήρια οι διοργανωτές, οι ομιλητές και οι χωριανοί που βοήθησαν. Αυτό που αξίζει περισσότερα συγχαρητήρια είναι η σωστή και τεκμηριωμένη προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων. Με ένα μπούσουλα, χρονικών περιόδων και γεγονότων οι διοργανωτές  ζητούσαν από τους χωριανούς και όσους έχουν σχέση με το χωριό,  να καταθέσουν ονόματα και γεγονότα τεκμηριωμένα με ντοκουμέντα, για να συμπεριληφθούν  στο υπό έκδοση βιβλίο, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΡΙΖΙΩΝ.
Ας το έχουμε υπ’ όψη μερικοί νεότευκτοι και λίγο ανίδρωτοι ιστορικοί, μήτε και του εαυτού μου εξαιρουμένου, που νομίζουμε πως επειδή γράψαμε κάτι και μας χάιδεψαν κάποιοι ανίδεοι την πλάτη, γίναμε ιστορικοί και πιο πολύ ιστοριογράφοι! Ας προσέξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουν, τώρα την ιστορία στα Βορρίζα!   Παλιότερα δεν το συζητάω.
Για  να γράψεις ιστορικά γεγονότα  και ιστορία, πρώτα απ’ όλα θέλει μεράκι, σύνεση και όχι επιπολαιότητα. Πολύ πολύ ψάξιμο και διασταύρωση γεγονότων. Περιγραφή γεγονότων και καταστάσεων χωρίς συναισθηματισμούς και εμπάθεια,  αλλά με ρεαλισμό, ειλικρίνεια και δικαιοσύνη.  Ακόμη πρέπει να ξέρεις καλό  συντακτικό και ορθογραφία. (Ήξερα ‘γώ καλά απ’ αυτά τα δύο τελευταία  φρούτα, αλλά «το γήρας ουκ έρχεται μόνον»!)
Πολύ σωστά στην εκδήλωση επισήμανε ο φίλος δικηγόρος Καρτσωνάκης  Γεώργιος, το γεγονός της προδοσίας των 2 τραυματιών του Τραχηλιού στη Γαλιά.  Κακώς γράφουν και  ψάχνουν προδότες και κακαφορούνται, όπως λένε, αθώους στη Γαλιά χωρίς να έχουν καμία ανάμειξη. Στα έγγραφα από τα αρχεία των δικαστηρίων που έφερε, μαρτυρεί ενυπόγραφα ο ΜΑΓΙΑΣΗΣ, ότι για τις πληροφορίες και την αναγνώριση από την κουκούλα(τρυπημένη κουβέρτα), καταδότης ήταν ο ΜΠΑΛΑΣΑΚΗΣ από τους Αγίους Δέκα. Ο ίδιος ο Μπαλασάκης που καταδικάστηκε ισόβια και σε θάνατο, ενυπόγραφα μαρτυρεί την πράξη του.   Πρέπει  να αναφέρω ακόμη, ένα γεγονός που μου έκανε εντύπωση, σε μια έρευνα που έκανα σε 18  φακέλους εγγράφων, στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και στα αρχεία του στρ. διοικητή  Ηρακλείου αν/χη ΝΑΘΕΝΑ ΑΝΔΡΕΑ.   Σε ένα έγγραφο διαβάζω την έκπληξη του   Αντισυνταγματάρχη, όταν πληροφορείται από τον  γιο του παπα-Γιάννη από τη Γαλιά, ότι ο πατέρας του παπάς είναι στη φυλακή στο Ηράκλειο, σαν συνεργάτης των Ναζί. Αφού ερεύνησε το θέμα, διαπίστωσε πως ήταν αθώος και ότι κάποιος επιπόλαιος και ανεύθυνος τον κάρφωσε για συνεργάτη των Γερμανών.  Όχι μόνο έδωσε εντολή να τον αφήσουν ελεύθερο, αλλά  συνέστησε  στον Πετρακογιώργη  να πει   στα παλικάρια του να είναι πιο πολύ προσεκτικοί στις καταγγελίες τους.

                                                                            Πετροκεφάλι 27-11-2017

* Ο Γιώργος Δαμιανάκης είναι συνταξιούχος Δάσκαλος και ερευνητής της νεώτερης τοπικής ιστορίας
πηγή: e-mesara.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου